Buletine PRAM

electrical-installations BULETINE DE VERIFICARE PRAM
Verificari PRAM este un termen generic folosit, care se refera la verificarea prizelor de pamant cat si la instalatii paratraznet (si instalatii paratraznet PDA ).
Scopul verificarii PRAM este de a obtine un Raport de incercare pentru instalatia electrica testata (sau pentru priza de pamant).
Verificarea PRAM in Romania se face dupa STAS 12604/4. Verificarile sunt impuse de legislatie, deoarece, in timp, din cauza imbatranirii materialelor dar si ca urmare e eforturilor de functionare, multe din instalatiile electrice isi modifica parametrii
Verificarea si masurarea vor fi executate in conformitate cu legislatia in vigoare privind normele de sanatate si securitate in munca in instalatiile electrice
Legea 319/2006,
Normativului I 7 – 2011 – pentru proiectarea , executia  si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor”
HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3

Astfel:

Legea 319 /2006 prevede conform Art. 13. – În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
l) să asigure funcţionarea permanentă şi corectă a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a instalaţiilor de captare, reţinere şi neutralizare a substanţelor nocive degajate în desfăşurarea proceselor tehnologice;
HG 1146/ 2006 privind cerintele minime  de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca – Anexa 1 pct.3.3.2.3. Pentru protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa trebuie sa fie realizate urmatoarele masuri organizatorice:
f) organizarea si executarea verificarilor periodice ale masurilor tehnice de protectie impotriva atingerilor directe.”

Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie,impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie aprizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.

In urma verificarii PRAM se intocmeste buletin de verificare PRAM care cuprinde:
Conditiile de masurare
Tipul aparatului folosit la masuratoare
Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de ITM,  Protectia Consumatorului si ISU.
Copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare

Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM

Pentru oferte personalizate va rugam nu ezitati sa ne contactati!